Eftersom varken jag eller min dotter gillar julmat så speciellt mycket så körde vi på libanesiskt tema i år istället för det spanska som vi brukar ha. Mums!



Hummus (Zeinas kitchen)
500 g kokta kikärtor
4 msk tahini
1 vitlöksklyfta
1-2 citroner
1 tsk salt
0.5-1 dl vatten
ev. lite spiskummin
Börja med att mixa tahini, vitlök, citron (börja med lite) och salt i en matberedare under ca 1 minut. Det ska bli en vit och fast massa. Späd ut med lite vatten och mixa igen så att den blir krämig. Tillsätt kikärtorna och mixa under några minuter. Smaka av och tillsätt ev mer vitlök, salt och citron. In i kylen med den.
Kycklingspett
500 g kycklingfilé
salt/svartpeppar
1 tsk chilipulver
1 krm kanel
1 tsk spiskummin
olja
Ansa kycklingen och dela den i mindre bitar. Gnid in den med kryddblandningen och lite olja. Låt stå en stund. Trä sedan upp bitarna på blötlagda grillspett och stek i ugnen (175 grader) ca 15 min.
Aubergine
1 auberginehalva/person
sesamolja
sesamfrön
Dela en aubergine och pensla på lite sesamolja, salt och peppar. Toppa med sesamfrön och baka i ugnen ca 10-15 minuter.
Tabbouleh (Vegomagasinet)
0,5 dl bulgur
2 buntar persilja, finhackad
1 kruka mynta, finhackad
3 tomater, finhackad
0,5 gurka, finhackad
3 salladslökar eller 0,5 rödlök, finhackat
0,5 dl olivolja
1 citron, saften
en nypa mald kanel
salt
svartpeppar
Koka bulgurn och låt svalna helt. Hacka örter, tomater, gurka och lök så smått det bara går. Blanda ner allt i en skål.
Myntasås
2 dl grekisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
mynta - torkad eller färsk efter smak
ev. lite citron
salt
svartpeppar
Blanda ihop allt och ställ svalt.
Myntasås
2 dl grekisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
mynta – torkad eller färsk efter smak
ev. lite citronsaltsvartpeppar
Blanda ihop allt och ställ svalt.