Torskrygg med fänkål och lite andra goda grejer..

Torsk

600 g torskrygg

Krydda torsken med salt/peppar och stek den i en panna med olja + smör.

1 fänkål 500 gram potatis

Puré

500 g potatis

3 dl grädde

en klick smör

salt/svartpeppar

Skär fänkålen i mindre bitar och lägg ner i en kastrull. Häll ner 2 dl grädde och fyll upp med vatten. Koka tills de blir mjuka. Skala och hacka potatisen och koka till potatisen är mjuk. Mixa fänkålen och blanda sen ihop med pressad potatis. Blanda ner en klick smör och salta/peppra.

Ugnsbakad fänkål

1 stor fänkål

1/2 citron

1-2 dl Parmesanost

50 g smör

salt/svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva fänkålen i 1 cm tjocka skivor (på höjden.) Ta bort den hårda delen längst ner. Lägg skivorna i en kastrull. Pressa i en halv citron och fyll på med vatten. Koka i fem minuter och lägg skivorna i en ugnsform. och toppa med smör, parmesan, citron, salt och svartpeppar. Ställ in i ugnen cirka 20 minuter.

Vitvinssås

3 dl vitt vin

1 schalottenlök

10 vitpepparkorn

1 lagerblad

3-4 dillstjälkar

fänkålsrester från den fänkål du bakar

1/2 dl fiskfond

2 dl grädde

50 gram smör

Skär löken i större bitar och stek i lite smör tillsammans med dillstjälkar, vitpepparkorn, fänkålsrester och lagerblad. Låt puttra 5-10 minuter. Häll ner vinet och reducera ner till hälften. Tillsätt fiskfond och reducera till hälften igen. Sila såsen och tillsätt sedan grädde under vispning. Låt puttra ca 15 min. Mixa ner det kalla smöret och smaka av med salt/peppar.

Dillolja

1 dl olivolja

1 dl hackad dill

några droppar citron

salt/svartpeppar

Blanda ihop allt i en bunke.

Garnering

Kapris

Dillkvistar

.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s