Nyår 2023

Kompishäng i Tegefjäll med friterade wontons och torskrygg med rödvinssås. Mums!

Friterade wontons med rökt fisk

4 st gyozablad
olja
1 avokado
citron
rökt fisk
0,5 finhackad rödlök
creme fraiche
flingsalt, svartpeppar

Mosa avokadon och rör ned lite pressad citron och salt.
Hetta upp lite olja i en kastrull, ca 160 grader. Fritera bladen 5-10 sekunder och lägg dom på ett hushållspapper.

Bred över avokado i botten av bladet och toppa med lök, fisk och creme fraiche.

Torskrygg med palternackspuré, rödvinssås, kantareller och sparris

torskrygg
salt
1 påse palsternackor
3 potatisar
en skvätt grädde
kantareller
sparris
lingon

Låt fisken tina i saltat vatten några timmar. Salta och baka den sedan i ugnen tills den faller isär.

Skala och dela rotsakerna. Koka tills de är mjuka och mixa sen med grädde. Smaka av med salt och peppar.

Stek kantarellerna i lite smör, krydda med salt. Koka upp sparrisen snabbt och stek den sedan i lite smör.

Rödvinssås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 torkad rosmarin
  • 0,5 dl torkad skogssvamp
  • ca 40 cl rött vin
  • 2,5 dl vatten
  • 1,5 msk svampfond
  • 1,5 tsk socker
  • 2 msk smör
  • 1 tsk majsstärkelse
  • salt/svartpeppar

Skala och skiva lök och vitlök. Fräs i smör tillsammans med rosmarin och svamp till löken mjuknat. Häll över vinet och fonden och låt puttra tills det reducerat till ungefär hälften.Sila sedan bort grönsakerna och tillsätt vatten, socker och smör. Låt koka upp igen och tillsätt ev. lite majsstärkelse tills du får den konsistens du vill ha.

Lämna en kommentar