Mums, mums, mums! Värd att göra många gånger.
4 pers.
1 kg potatis, ex. mandel
2 äggulor
3 msk smör
ca 1 dl grädde
salt och peppar
600-800 g laxfilé
salt och peppar
Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
1 1/2 dl vitt vin
3 dl grädde
150 g Västerbottensost
Till servering:
4 msk löjrom
2 finhackade rödlökar
2 limefrukter
dill
Pressa den kokade potatisen och rör ner äggulor och smör. Späd med grädde tills du får en bra konsistens, (ej för lös). Smaka av med salt och peppar.
Skär laxfilén i kuber, salta och peppra.
Smält smöret till såsen och rör i vetemjöl och smulad buljongtärning. Späd med vatten, vin och grädde. Låt såsen koka 5 min.
Spritsa potatisen längs ena långsidan på en ugnsfast form. Lägg laxbitarna längs den andra långsidan. Häll såsen över laxen och strö över riven ost. Gratinera ca 15 min, 225 grader. Servera med löjrom hackad lök, limeklyftor och dill.