Mina ”måsten” när det kommer till julmat är Janssons och rödbetssallad. Testade en ny variant av salladen i år, men måste säga att min favoritversion med ingefära är bäst. Den finns här: rödbetssallad.
Janssons
6-8 potatisar
2 gula lökar
3 dl vispgrädde
2-3 msk kaviar
2 burkar ansjovis
ströbröd
smör
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär potatisen i stavar och löken tunt i båtar. Lägg allt i en bunke. Blanda grädde, spadet från två ansjovisburkar och kaviar i en separat bunke och blanda noga. Blanda ihop potatis, lök och vätska och låt stå ca 30 minuter.
Lägg ner i en form och strö över ett tunt lager ströbröd. Toppa med hyvlat smör så det täcker hela formen. Grädda ca 50 minuter. Stäng av ugnen och lägg över folie. Låt stå kvar ca 15 minuter till.
Låt den vila en timma innan servering.