Risotto
3 schalottenlökar
0.5 dl olivolja
2,5 dl arborioris
lite gurkmeja
1,5 dl vitt vin
0,7-1 liter varm hönsbuljong
Stek den finhackade löken mjuk i oljan. Tillsätt sedan riset och gurkmejan och blanda runt medan det rostas. Häll ner vinet och låt koka tills det dunstat bort. Tillsätt sedan rejält med buljong, det ska täcka riset. Puttra på svag värme, fyll på regelbundet med buljong. Rör ofta. Det tar ca 20 minuter.
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt den rivna osten. Tänk på att risotton ska vara lös när du blandar i osten..Tillsätt ev mer olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
Panerad rödspätta, 4 port
8 rödspättafileér
2 dl mandelmjöl
4 ägg
2 dl smakrik ost, ex Västerbotten eller Parmesan
salt, vitpeppar
smör
Vispa upp äggen och blanda ner den rivna osten. Blanda mandelmjölet med salt och peppar. Vänd fisken i mjölet och lägg sedan ner den i äggblandningen. Stek några minuter.
Creme Brulée med lakritssmak
3 st äggulor
1 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
1,5 dl mjölk
0.5 dl strösocker
2-3 tsk lakritspulver
lite salt
Sätt ugnen på 180 grader. Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret. Lägg ner i en kastrull tillsammans med vaniljstången. Tillsätt grädden, mjölken och nästan allt lakritspulver. Värm upp. Tillsätt lite salt för att få saltlakritssmaken:)
Blanda äggulor, resten av sockret i en bunke och lite lakritspulver. Vispa lätt. Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.
Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i fyra smörade formar. Ställ ner formarna i en form med vatten. Gräddas i nedre delen av ugnen, ca 25-30 minuter. De ska bara precis stanna. Låt svalna.
Strö över socker och bränn ytan.