Söndagslyx

Risotto
Risotto med panerad fisk3 schalottenlökar
0.5 dl olivolja
2,5 dl arborioris
lite gurkmeja
1,5 dl vitt vin
0,7-1 liter varm hönsbuljong

Stek den finhackade löken mjuk i oljan. Tillsätt sedan riset och gurkmejan och blanda runt medan det rostas. Häll ner vinet och låt koka tills det dunstat bort. Tillsätt sedan rejält med buljong, det ska täcka riset. Puttra på svag värme, fyll på regelbundet med buljong. Rör ofta. Det tar ca 20 minuter.

Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt den rivna osten. Tänk på att risotton ska vara lös när du blandar i osten..Tillsätt ev mer olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Panerad rödspätta, 4 port
8 rödspättafileér
2 dl mandelmjöl
4 ägg
2 dl smakrik ost, ex Västerbotten eller Parmesan
salt, vitpeppar
smör

Vispa upp äggen och blanda ner den rivna osten. Blanda mandelmjölet med salt och peppar. Vänd fisken i mjölet och lägg sedan ner den i äggblandningen. Stek några minuter.

Creme Brulée med lakritssmak
Creme Brulée3 st äggulor
1 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
1,5 dl mjölk
0.5 dl strösocker
2-3 tsk lakritspulver
lite salt

Sätt ugnen på 180 grader. Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret. Lägg ner i en kastrull tillsammans med vaniljstången. Tillsätt grädden, mjölken och nästan allt lakritspulver. Värm upp. Tillsätt lite salt för att få saltlakritssmaken:)

Blanda äggulor, resten av sockret i en bunke och lite lakritspulver. Vispa lätt. Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.

Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i fyra smörade formar. Ställ ner formarna i en form med vatten. Gräddas i nedre delen av ugnen, ca 25-30 minuter. De ska bara precis stanna. Låt svalna.

Strö över socker och bränn ytan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s