Bönchili med mörk choklad och lime

  • 1 gul lök,
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 stjälkar selleri
  • 1 röd chili
  • 2 tomater, grovhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 2 paket svarta bönor (totalt 800 g)
  • 1 buljongtärning
  • 400-500 g passata
  • en nypa strösocker
  • 2 tsk japansk soja
  • 2 rutor mörk choklad
  • 1 dl finhackade valnötter
  • Torkade kryddor: ex. 1-2 tsk spiskummin, 1-2 tsk paprika, 1 tsk rökt paprika, 0,5 tsk ancho, 0,5 chipotle, 2 tsk oregano, svartpeppar, salt
  • 1 lime
  • smör och olja till stekning

Toppingar och tillbehör

  • gräddfil eller smetana
  • koriander
  • nachochips

Ta fram en stor gryta som tål att vara i ugnen. Finhacka lök, chili och selleri och stek i lite olja tills det mjuknat något. Tillsätt finhackad vitlök och grovt hackade tomater och stek tills tomaterna mjuknat. Tillsätt sedan de torra kryddor du vill ha samt tomatpuré och låt steka några minuter. Häll ner vin och buljong och låt koka ner. Tillsätt sedan passata, svarta bönor, soja, choklad, strösocker och valnötter. Avsluta med att ha i en stor klick smör. Sätt på locket på grytan och placera i mitten av ugnen på 125 grader. Låt puttra ca 4 timmar. Ta ut grytan ibland och rör runt.

Smaka ev. av med salt, peppar och limesaft. Servera med smetana, koriander och nachochips.

Receptet hittade jag på Tuvessonskans där det finns massor av goda saker.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s