


En chablisprovarkväll med Emma, Vicky och Weronica som avslutades med tre mindre rätter. Catarina König och Paul Svensson var inspirationskällorna till två av dom. Den tredje var mest ”hittepå.”
Asiatisk toast skagen ( 4 pers)
4 skivor bröd
300 gram skalade räkor
1,5-2 dl majonäs
1-2 msk sesamolja
3-4 tsk inlagd ingefära, finhackad
1 msk dill
salt
svartpeppar
färsk koriander
1 lime
Häll räkorna i ett durkslag och låt stå så att vätskan försvinner. Blanda ihop majonäs, sesamolja, ingefära, hackad dill och kryddor. Börja med en mindre mängd och smaka av lite så att inte någon ingrediens tar över smaken. När du är nöjd med smaken vänds räkorna försiktigt ner. Om de inte är torra kan du torka av dom med ett hushållspapper. Låt stå i kylen. Stek eller rosta brödet och servera tillsammans med röran. Toppa med koriander och en limeklyfta
Burrata med grillad tomatkräm (6-8 pers)
8 tomater
1 gul lök
2 klyftor vitlök
0,5-1 dl olivolja
2 små skivor surdegsbröd
2-3 msk balsamvinäger
2-3 msk sherry, aquavit eller liknande
salt/svartpeppar
1-2 tsk honung (rinnande)
1 ask coctailtomater
2 burrata
1 påse pinjenötter
bröd/kex
Ugnsbaka tomaterna på en plåt ca 30 minuter (200 grader varmluft). Hacka lök och vitlök och koka ihop i en kastrull tillsammans med tomaterna. När det puttrat på en stund, sila bort lite av vätskan. Ställ åt sidan om du ev. behöver lite senare. Rosta brödet och lägg ner det i kastrullen. Mixa till en slät kräm. Smaksätt med olja, vinäger, sprit och kryddor. Häll ev. ner lite honung. Låt det småputtra och koka ihop sig och justera smaken efter tycke.
Lägg den varma tomatkrämen på en tallrik. Lägg över hackade coctailtomater och toppa med burrata, rostade pinjenötter och färsk basilika. Ät tillsammans med ett gott bröd/kex.
Gnocchi med gorgonzola, päron och valnötter, 4 pers
2 hårdare päron
1 msk honung
1 tsk kanel
2 vitlöksklyftor
4 champinjoner
1/2 liten squash
1 tsk sambal oelek
500 gram gnocchi
150 gram gorgonzolaost
1 dl creme fraiche
1 påse valnötter
smör
Koka ett päron mjukt i en kastrull med vatten, honung och kanel. Ställ åt sidan. Finhacka lök, champinjoner och squash och stek mjuka i en panna tillsammans med smör, pressad vitlök och lite sambal. Lägg ner den nykokta gnocchin och stek tills de får en fin och lite knaprig yta. Hacka päronet och blanda ner tillsammans med osten och lite creme fraiche. Smaka av med salt och svartpeppar. Riv det andra päronet grovt.
Servera tillsammans med rostade valnötter samt rivet päron.
🙏👍