Flera förrätter istället för bara en är ett vinnande koncept. Valborgsmiddagen blev fyra förrätter och en efterrätt. Allt är beräknat för fyra personer.
Surdegsbröd med Lilla Egos blandning
Rostad majssoppa
Stekt sparris
Chèvre chaud
Fruktsallad
Lilla Ego-smör
Brynt smör
Riven ost med mycket smak
rostade solroskärnor
Lägg smöret i botten på en form. Strö över riven ost och toppa med solroskärnor.
Servera med bröd. Mängd efter smak.
Rostad majssoppa
400 gram frysta majskorn
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 cm ingefära
2-4 msk smör
5 dl matlagningsgrädde
3 dl grönsaksbuljong
1/2 krm cayennepeppar
salt
färsk koriander
Fröcrunch
Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Fräs det i smöret i en kastrull ca 2 min. Rosta majsen i smör i en stekpanna. Tillsätt det mesta av den rostade majsen (spara ev. lite till garnering.) Häll i grädde och buljong (spara lite buljong om du vill ha en lite tjockare soppa). Låt koka på svag värme ca 10 min. Mixa med en stavmixer. Sila soppan så att majsskalen försvinner. Smaka av med cayennepeppar och salt. Hacka koriandern grovt och strö över soppan. Toppa med lite fröcrunch.
Halstrad sparris
12 sparrisar
olivolja till stekning
1 dl creme fraiche
1 dl olivolja
1 citron
vitpeppar
salt
1 fp machésallad
Fröcrunch
Vispa creme fraiche och tillsätt sedan tre fjärdedelar av olivoljan. Riv i citronskalet och smaksätt med salt och vitpeppar.
Vänd machésalladen i lite olivolja blandat med citronjuice
Stek sparrisen lätt i olivoljan ca 2-3 minuter, låt den gärna ta lite färg. Servera med machésallad, fröcrunch och citroncreme.
Chèvre chaud
4 brödskivor, gärna surdeg
smör, till stekning
4 st skivor chèvre, ca 1 cm tjocka
2 msk flytande honung
Ruccola
balsamico
50 gram valnötter
flingsalt
svartpeppar, nymalen
Stansa ut brödet så att det får samma storlek som brödet. Stek brödet i smör.
Gratinera osten (ev med lite honung på) i ugnen några min så att den får färg. (det går snabbt). Rosta valnötterna i en torr panna så att de får en godare smak.
Lägg ruccola i botten på en tallrik. Lägg brödet med osten på över. Strö över valnötter och ringla över lite honung. Avsluta med lite balsamico.
Fruktsallad
Blanda olika frukter och bär, ex. jordgubbar, päron, kiwi, mango och blåbär.
Riv över lite mörk choklad och lägg på en sked vaniljkvarg.