När Australiengänget ses blir det alltid bra liksom. Så även igår. Kvällen avslutades med att jag spöade dom i Chicago som vanligt. Två gånger dessutom.
Maten blev riktigt bra så den måste göras fler gånger.
Blinier med löjrom
1 ägg
0,75 dl kikärtor
0,75 dl mjölk
0,75 dl majsstärkelse
salt, svartpeppar
1 dl löjrom
1 dl creme fraiche
1/2 röd lök, finhackad
1 citron
färsk dill
Blanda ägg, avrunna kikärtor, mjölk, majsstärkelse och kryddor. Kör med en mixer tills det blir slätt. Stek plättarna i lite smör.
Dekorera med lök, creme fraiche, dill, citron och löjrom.
Torskrygg med puré, svartrötter och hasselnötsvinägrett
Torskrygg
Färsk eller tinad torskrygg
Stek fisken i smör på hög värme tills den är genomstekt och fått en fin färg.
Picklad steklök
1 dl rödvinsvinäger
o,5 dl strösocker
100 g steklök
Koka vinäger och socker tills sockret lösts upp. Koka löken mjuk i vatten, ca 5 min. Spola av löken i kallt vatten och skala den. Lägg den i lagen ca 1 timme. Halvera och värm löken före servering.
Hasselnötsvinägrett
50 g hasselnötter
0,5 dl olivolja
1 msk hasselnötsolja
0,75 msk vitvinsvinäger
salt/svartpeppar
Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna. Gnugga bort det mesta av skalet i en handduk. Grovhacka nötterna och blanda med resterande ingredienser. Värm ev dressingen före servering.
Sötpotatispuré
2 stora sötpotatisar
smör
ev lite grädde
salt, svartpeppar
Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills bitarna är mjuka. Blanda ner rikligt med smör och mixa med stavmixer till en slät konsistens.
Jordärtskockspuré
500 g jordärtskockor
1 stor potatis
smör
ev lite grädde
salt
citron
Skala och skär jordärtskockorna och potatisen i bitar. Koka i lättsaltat vatten tills bitarna blir mjuka. Mixa med smör till slät konsistens. Krydda med citronsaft och salt.
Svartrötter
500 g svartrötter
citron
salt
olivolja
Skala svartrötterna och lägg i kallt vatten med citronsaft. Skär dem i jämna bitar och stek dem i olja och smör. Krydda med salt.
Purjolök
1 purjolök
salt, svartpeppar
olja
Sätt ugnen på 150 grader. Ansa och skär purjolöken i ca 2 cm breda bitar. Salta och peppra innan du steker den i olja tills den får fin färg. Ställ bitarna i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen ca 10 minuter.
Dekorera med dill och citron.
Creme brulee med dumlesmak
3 st äggulor
1 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
1,5 dl mjölk
0.5 dl strösocker
12 dumlekolor
Sätt ugnen på 180 grader. Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret. Lägg ner i en kastrull tillsammans med vaniljstången. Tillsätt grädden, mjölken och dumlekolorna. Värm upp så att kolan smälter.
Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt.
Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.
Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i tre smörade formar. Ställ ner formarna i en form med vatten. Gräddas i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Den ska tas ut så fort den stannat. Låt svalna.
Häll över lite strösocker och bränn med brännaren.
Pingback: Ett nytt år… | ankisgodsaker