Lånade ett gäng Raw Food-böcker+en Blueberrybok av Jojo och har hittat massor av spännande saker som måste testas. Först ut är denna fantastiskt goda lunch eller middag. Testa. På riktigt.
4 port:
Falafel av sötpotatis
300 g riven sötpotatis
450 g kokta kikärter, sköljda och avrunna
1 grovt hackad rödlök
2 msk hackad timjan
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk bakpulver
1 ägg
0,5-1 dl kolsyrat vatten
3-4 msk brödsmul (jag tog mandelmjöl)
sesamfrön att rulla i
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg lök, timjan, kryddor och bakpulver i en mixer och kör tills det är finhackat. Häll i kikärtor och sötpotatis och kör en stund till. Vispa ägget i en stor skål. Häll ner potatismassan och vattnet. Blanda ner brödsmulet tills det blir en deg som du kan rulla bollar av. Rulla bollarna i sesamfrön och kör i ugnen ca 30 minuter. (Beroende på storlek)
Grön myntasallad
0,5 gurka, urkärnad och skivad
2 vårlökar
0,5 kruka mynta
1 kruka persilja, grovhackad
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk pressad citron
2 msk rapsolja
2 krm mineralsalt/havssalt
Låt gurka rinna av i ett durkslag – gärna över natten så att vätskan försvinner. (Går att fuska med det;)) Blanda ihop allt och ställ kallt minst en timma så att det tar smak.
Hummus på vita bönor
300 g vita bönor, kokta
1 msk tahini
1 stor vitlöksklyfta, pressad
1 msk pressad citron
0,5 dl rapsolja
1 tsk havssalt
10 valnötter eller 2 msk pinjenötter
ca 1 dl vatten
1 dl granatäpplekärnor
Skölj bönorna och låt de rinna av. Lägg i en mixer tillsammans med tahini, vitlök, salt, citron och olja. Kör på full effekt ca 1 minut. Häll i nötterna och kör till önskad konsistens. Späd ev med vatten. Toppa med granatäpplekärnor eller valnötter och ringla över lite olja.
Tillbehör:
Skivad tomat
Tortillabröd