Alltså. Lakrits + choklad är en bra kombo. Väldigt bra.
Maränger
3 äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk citron
1-2 msk lakritspulver
Kaka
150 g smör
3 st ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl kakao
3 1/2 dl vetemjöl
3 msk lakritspulver
Glasyr
3 st kick (lakritsgodis)
2 msk vispgrädde
50 g mörk choklad, god
50 g smör
Sås
1 kick
2 msk vispgrädde
Maränger: Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna med citronsaft och hälften av sockret till vitt fast skum. Tillsätt det sista sockret och smaka av med lakritspulver. Spritsa ut maränger på en plåt och grädda ca 1 timma. (Kan göras flera dagar i förväg)
Kakan: Rör i hop alla torra ingredienser och tillsätt sedan det smälta smöret. Slutligen rör du ner äggen. Häll smeten i en form med löstagbar botten och grädda cirka 20-25 minuter, 175 grader. Låt svalna.
Glasyr: Koka upp grädden i en kastrull, sänk värmen och lägg ner kickbitarna och låt de smälta. Stäng av värmen och lägg ner smör och choklad. Rör tills allt smält och blivit en smidig smet. Bred glasyren på kakan och ställ kallt ett par timmar.
Toppa med maränger och ringla över såsen. (Koka grädde + kick)
Servera ev. med citrongrädde eller hallongrädde.
Receptet hittade jag på matplatsen 🙂