Dessa var riktigt, riktigt goda och uppskattades även av köttätaren i huset. Mycket smak och väldigt fräscht. Gör dom genast!
Burgare
2 burkar svarta bönor (à 400 g)
2 dl havregryn
2 msk salta jordnötter
1 rödlök
1 röd chili
3/4 tsk salt
1 msk+2 msk olivolja
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 kruka koriander
1/2 tsk mald koriander
1 lime, rivet skal
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 dl mjöl, ex mandelmjöl
Spola av bönorna med kallt vatten och låt dem rinna av.
Mixa havregryn och jordnötter i en matberedare tills det är grovhackat. Skala och riv löken, kärna ur och hacka chilin och lägg ner tillsammans med 1/2 burk bönor, salt, mald koriander, spiskummin, korianderblad, limeskal och 1 msk olja. Mixa ihop till en smet. Tillsätt slutligen resten av bönorna och mixa 2–3 gånger med pulsknappen så att bönorna bara blir grovmixade.
Strö ut mjöl och paprikapulver på en skärbräda. Forma smeten till sex biffar och vänd dem i mjölet på skärbrädan. Låt biffarna vila i kylen ca 1 timme. Pensla sedan båda sidorna med lite olivolja och stek på medelvärme några min/sida. Servera med tillbehören nedan.
Tomatsalsa
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
4 tomater
1/2 gul lök
1 kruka koriander
2 msk pressad lime
1 grön chili
Hacka tomaterna grovt och blanda med finhackad lök, urkärnad och finhackad chili, hackad koriander, salt, socker och lime. Låt vila.
Tillbehör
3 st ciabatta
2 avokado
Ruccola
Vitlökssås
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt+peppar
Dela brödet i fyra delar och stek på båda sidor i en grillpanna.
Lägg en burgare mellan två bröd tillsammans med skivad avokado, ruccola och tomatsalsa. Vill du har mer sås, gör vitlökssåsen.
Receptet hittade jag på alltommat.se