Lakritskola

Julstämningen har infunnit sig och med sällskap av lite glögg gjordes det första julgodiset. Nu återstår det ju bara att se om något finns kvar till jul..

LakritskolaLakritskola
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 msk kakao
80 – 90 gram turkisk peppar, ca 1/2 påse (mer om du vill ha mer lakritssmak)
1 dl ljus sirap
1 msk smör – på slutet
150 g mörk blockchoklad

Häll ner allt utom smör och choklad i en bredbottnad kastrull och låt koka upp under omrörning. Låt det sedan koka tills temperaturen är 120 grader, ca 15 minuter. Testa med kulprovet om du inte har en termometer.

När kolan är klar rör du ner smöret och häller över smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ex en lite större gratängform.

Låt kolan stelna innan du skär den i bitar. Smält chokladen i vattenbad och doppa bitarna som du sedan låter stelna på bakplåtspapper. (Lägg gärna i frysen en stund innan du doppar bitarna i smält choklad.)

Förvaras svalt, gärna i frysen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s