Lakritsrulltårta med hallonmaräng

Eftersom kakan skulle med till familjen Hansson gjorde jag den laktosfri – byt bara ut creme fraiche och smör till ett laktosfritt alternativ. Mumsfilibaba!

Botten:
Lakritsrulltårta4 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
3/4 dl kakao
2 msk lakritspulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk crème fraiche

Frosting:
Lakritsrulltårta2 dl färska hallon
1 äggvita
3/4 dl strösocker
300 g smör, rumsvarmt
0,5 tsk vaniljpulver

några färska hallon

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker med elvisp så det blir poröst och vitt.
Sikta de torra ingredienserna ner i en skål. Vispa försiktigt ner mjölblandningen, olja och crème fraiche i bunken – lite i taget.
Häll smeten på en plåt med smörat bakplåtspapper och bred ut den i ett tunt lager över hela plåten. Den jäser rätt mycket så se till att platta ut den så mycket som möjligt. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader ca 10 minuter. (När du känner på kakan och den studsar tillbaka är den klar.)

Ta fram en kökshandduk och pudra den med kakao. Vänd över den färdiga kakan på handduken och ta loss pappret. Rulla in kakan i handduken och låt den svalna på ett galler.

Häll i äggvita och socker i en skål och ställ över en kastrull med sjudande vatten. Vispa för hand tills sockret har lösts upp.
Ta bort skålen och vispa med en elvisp tills marängen blivit dubbelt så stor. Vispa ner smöret, lite i taget. Rör sen ner vaniljpulver och vänd slutligen ner hallonen.

Rulla ut kakan när den svalnat. Fördela hallonmarängen över kakan och rulla ihop. Skär skivor med en vass kniv och garnera med lite hallon.

Annons

2 tankar på “Lakritsrulltårta med hallonmaräng

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s