Eftersom kakan skulle med till familjen Hansson gjorde jag den laktosfri – byt bara ut creme fraiche och smör till ett laktosfritt alternativ. Mumsfilibaba!
Botten:
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
3/4 dl kakao
2 msk lakritspulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk crème fraiche
Frosting:
2 dl färska hallon
1 äggvita
3/4 dl strösocker
300 g smör, rumsvarmt
0,5 tsk vaniljpulver
några färska hallon
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker med elvisp så det blir poröst och vitt.
Sikta de torra ingredienserna ner i en skål. Vispa försiktigt ner mjölblandningen, olja och crème fraiche i bunken – lite i taget.
Häll smeten på en plåt med smörat bakplåtspapper och bred ut den i ett tunt lager över hela plåten. Den jäser rätt mycket så se till att platta ut den så mycket som möjligt. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader ca 10 minuter. (När du känner på kakan och den studsar tillbaka är den klar.)
Ta fram en kökshandduk och pudra den med kakao. Vänd över den färdiga kakan på handduken och ta loss pappret. Rulla in kakan i handduken och låt den svalna på ett galler.
Häll i äggvita och socker i en skål och ställ över en kastrull med sjudande vatten. Vispa för hand tills sockret har lösts upp.
Ta bort skålen och vispa med en elvisp tills marängen blivit dubbelt så stor. Vispa ner smöret, lite i taget. Rör sen ner vaniljpulver och vänd slutligen ner hallonen.
Rulla ut kakan när den svalnat. Fördela hallonmarängen över kakan och rulla ihop. Skär skivor med en vass kniv och garnera med lite hallon.
Oj, den var så god så jag dreglar när jag ser den på bloggen. Måste torka tangentbordet nu!
Haha, torka på 🙂