Midsommar

Midsommar firades traditionsenligt hos Conny. Jag testade några nyheter på matbordet. Jordgubbssill var en av dessa. Men, vad gott. Den måste göras många gånger.

Jordgubbssill
Jordgubbssill1/2 rödlök
2 msk hackad gräslök
1 lime
125 g färska jordgubbar
1 pkt Abbas 5-minuterssill (420gr)
1,5 dl crème fraîche
1-2 krm kardemumma
salt, peppar
Kavring, Finn crisp eller liknande

Hacka rödlök och gräslök, och jordgubbar. Skala limen och hacke limeköttet. Slå lagen av sillen och klipp ner filéerna i lagom stora bitar och blanda med löken, lime och jordgubbar. Vänd ner creme fraich och smaka av med salt, peppar och kardemumma. Servera som den är eller lägg upp på små bitar av bröd.

8 styckfrysta laxfiléer (ca 1 kg)
Laxspett1 kruka basilika
1/2 citron
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2-4 msk sesamfrön
salt, peppar
16 träspett

Blötlägg spetten ca 30 min.
Tina laxen och dela sedan varje filé på längden. Lägg basilikabladen i en skål tillsammans med olja, pressad citron, vitlök och kryddor. Kör allt till en slät smet med mixeerstav.

Stick in ett träspett i varje laxbit och pensla varje bit med såsen. Lägg ut på laxspetten på bakplåtspappret och strössla sesamfrön över (på alla sidor). Grilla eller ställ in i ugnen, ca 20 minuter, 225 grader.

Kycklingspett

Kycklingspett1 kg kycklingfilé
1/2 citron
1 mango
2 msk sweet chili
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
träspett

Blötlägg spetten ca 30 min.
Skala mangon och dela den i mindre bitar. Lägg ner i en skål tillsammans med sweet chili, pressad citron och vitlök, olivolja och kryddor. Kör till en slät smet med mixerstav.
Dela kycklingen i smala remsor och lägg ner i marinaden. Låt ligga en stund. Stick in bitarna i träspetten och lägg spetten på grillen. Alt. grilla i ugnen ca 30 min, 225 grader.

Ljumna primörer med smulad ost och rostade nötter, 6-8 personer
Primörer2 knippen späda morötter, (800 g)
2 knippen smålök, (600 g)
1 knippe rädisor
150 g sugar snaps
100 g valnötter
200 g lagrad ost, ex Västerbotten
färskpressad juice från 1 citron
rapsolja
salt, svartpeppar

Skölj och ansa morötter, smålökar och rädisor. Koka upp i en kastrull med lättsaltat vatten. Koka så att de blir mjuka med lite tuggmotstånd kvar. Tillsätt sugar snaps när ca 1 minut återstår. Häll av vattnet och låt svalna.
Rosta valnötterna i lite olja i en het panna, krydda med lite salt och ställ åt sidan.
Blanda citronjuicen med 1/2 dl olja, 1 tsk salt och 1 tsk peppar. Lägg lök, grönsaker och rädisor på ett fat. Smula över osten, strö över nötterna och ringla över dressingen.

Pepparrotscrème
Blanda 2 dl crème fraiche, 2 msk pepparrot (tub), 1 msk finhackad dill och 1/2 msk finriven lök. Smaka av med salt.

Avokado- och jordgubbssalsa, 4 pers
Jordgubbs- och avokadosalsa240 g jordgubbar
1 avokado
1/2 rödlök
1/2 kruka koriander
1 msk pressad lime
olivolja
flingsalt

Ansa och skär jordgubbarna i små bitar. Tärna avokadon och finhacka löken. Skala och hacka koriandern och blanda ner allt i en skål. Tillsätt limejuice, olja och salt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s