Premiär för egen gnocchi – enkelt och fantastiskt gott. Gör den!
Gnocchi 3-4 pers
0,75 kg mjölig potatis
ca. 2,5 dl vetemjöl
salt
1 ägg
Koka potatisen med skalet på tills den är mjuk. Låt svalna lite innan du skalar och pressar den. Blanda moset med ägg och salt. Tillsätt mjölet och blanda tills du får en fast deg.
Degen delas i tio bitar och rullas till tumstjocka längder. Skär sedan längderna i 3 cm stora bitar, räffla översidan med en gaffel och strö över mjöl.
Lägg ner några i taget i lätt sjudande, saltat vatten. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Ta upp dom med en hålslev och låt vattnet rinna av.
Tillbehör
2 msk smör
2 msk olivolja
1 stor vitlöksklyfta, pressad
1 kruka basilika
50 g pinjenötter
100 g riven parmesan
några coctailtomater
4 laxfileér
salt/svartpeppar
Stek vitlök och den kokta gnocchin i olivolja och smör tills det får lite färg. Blanda ner övriga ingredienser. Stek laxen i smör och servera tillsammans med gnocchin.