Falafel
300 g torkade kikärter (alternativt konserverade)
3 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten röd chili
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
1 dl färsk persilja
1/2 dl mjöl
olja till stekning
Sås
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk färsk, riven ingefära
1 citron, skal + 1 tsk saft
1/2 röd chili
salt
Pitabröd
tomater, gurka, isbergssallad
Rör ihop ingredienserna till såsen och låt stå kallt.
Häll bort blötläggningsvattnet från kikärterna och koka dom i nytt vatten under lock tills de blir mjuk, ca 45 min. Häll av vattnet och mixa till en grynig massa. Alternativt: skölj burkärtorna och låt vattnet rinna av. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, chili, koriander och spiskummin. Blanda ihop med kikärter, salt och finhackad persilja.
Forma små bollar och vänd i mjöl. Stek i olja på medelvärme tills de får fin färg.
Servera tillsammans med sallad och sås i varma pitabröd.