Hittade ett recept i senaste Elle som jag tyckte såg spännande ut. Jag ska erkänna att jag var lite skeptisk till att ha saffran i godis men så fel jag hade. Dessa kolor är såå goda, jag har lagt dom i frysen så att inte de också tar slut innan jul… Testa!
40 bitar
1 vaniljstång
1 g saffran
1,5 dl vispgrädde
100 g smör
3 dl rörsocker, strö
1 dl ljus sirap
1/2 tsk flingsalt
florsocker till pudring
Snitta och skrapa ur vaniljstången. Lägg ner både stång och frön i en tjockbottnad kastrull. Häll ner övriga ingredienser (ej florsocker) och koka upp. Låt koka/sjuda tills smeten blivit 116 grader. (Alt. klarar kulprovet)
Slå upp kolan i en bakplåtspappersklädd form och låt svalna. Ställ sedan kolan i kylen ca 2 timmar. Skär upp kolan i bitar och pudra bitarna med florsocker. Ett tips är att låta kolan bli lite varm innan du skär eftersom den lätt spricker annars. Förvaras svalt.