Lussebullar

Då var det dags för årets bak igen. I år fick jag dessutom sällskap av Anders som inte alls gillar att bli kladdig. Men ska man äta måste man ju baka också. Det blev ju jättefina bullar….eller? Jaja, goda var dom iaf och det är ju det som räknas. Receptet hittade jag i senaste Buffétidningen.

Lussebullar2 paket saffran
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3%)
2 dl socker
0.5 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 dl)
1 dl russin
1 ägg till pensling

Ställ fram mjölken och smöret i god tid så att det hinner bli rumsvarmt innan du börjar.

Lägg saffranet i rom/vatten och rör om. Låt stå ca 30 minuter. Skär smöret i tärningar. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke om du inte har en fin Kitchen aid. (Det har inte jag Anders…) Tillsätt socker och mjöl och arbeta degen 20 minuter för hand. (15 min i maskin). Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timma.

Lägg russin i vatten ca 30 minuter för att de inte ska dra åt sig brödets vätska. Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda lätt. Ha så lite mjöl som möjligt så att bullarna inte blir hårda. Baka ut till lussebullar och lägg på en plåt. Låt jäsa under bakduk minst 30 minuter. Bullarna ska kännas lösa när man trycker på dom.

Tryck i russin och pensla med uppvispat ägg. Grädda ca 10 minuter och låt svalna på galler under bakduk.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s