Kanelbullar

18 stora bullar
Kanelbullar1 msk kardemummakärnor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst, blå
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
100 g mjukt smör
1 ägg
Ca 11 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g mjukt Bregott
1 dl råsocker
2 msk kanel
Ägg till pensling
1/2 dl sirap + 1 msk vatten
Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)

Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, salt, smör, kardemumma och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.

Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock. Bred smöret på degen och strö över råsocker, kardemumma, kanel och ev. vaniljpulver.
Vik degen till ett dubbelvikt ark och skär en bit som du sedan skär ett snitt i. Snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö över strösockret blandat med mortlad kardemumma.

Receptet har jag snott av Leila…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s