Det här brödet är lätt att göra och gott att äta. Jag har alltid en påse i frysen. Perfekt till 9.30-kaffet:)
GI-frallor, ca 20 st.
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl solrosfrö
1/2 dl linfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl bovetekross
1 dl hirs
1-2 dl blandad torkad frukt,
ex.aprikoser och tranbär
1/2 msk salt
1 msk sirap
13-14 dl dinkel fullkornsmjöl
1 ägg
Smula jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten. Blanda tills jästen löst sig. Tillsätt allt utom mjölet och blanda om. Häll i mjölet i omgångar och arbeta degen tills den är fast och smidig.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Häll ut degen på mjölat bord och forma bullar. Låt jäsa 30 min till.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Lägg på topping (pumpafrö, solros, linfrö, gojibär, tranbär eller/och kokosflingor.) Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter