Nyårsaftonmiddag hos Anders blev en god tre-rätters. Den avslutades givetvis med en Creme Bruleé.
Svampkrustader
1 paket krustader
400 g färska champinjoner
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 mskolivolja
1,5 dl crème fraiche
1 tsk balsamvinäger
salt och svartpeppar
färsk pepparrot
Stek svamp och lök i olivolja. Tillsätt creme fraiche och balsamvinäger och koka upp. Mixa allt och låt det kallna. Smaka av med salt och peppar.
Spritsa krämen i krustaderna och toppa med färskriven pepparrot.
Hälleflundra med räkor, palsternackspuré och champagnesås
Fisken, 4 port.
700 gram hälleflundra
salt, vitpeppar
Salta och peppra fisken och lägg i en smord form.
Stek i ugnen, 150 grader tills fiskens innertemperatur är 50 grader.
Palsternackspuré
4 palsternackor, ca 600 g
100 g smör
1 dl grädde
salt, peppar
Skala och koka palsternackan ca 15 minuter. Mixa med med smör och grädde, salta och peppra.
Champagnesås
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
1 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong
3 dl vispgrädde
1 tsk citronsaft, färskpressad
1 dl champagne eller mousserande vitt vin
salt, vitpeppar
Fräs löken i smör tills den mjuknar men inte tar färg. Häll på vin och buljong och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften. Sila bort löken, tillsätt 2 dl grädde och låt koka 10 minuter. Red eventuellt såsen.. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm tills den ska serveras. Vispa till sist ner resten av grädden och rör i champagne.
Limemarinerade räkor
2 dl handskalade räkor
3 tsk olivolja
1/2 tsk saft från färsk lime
1/2 tsk hackad dill
1/2 tsk gräslök
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Blanda och låt marineras i kylskåp någon timme.