Tre goda, värda att vänta på…

Ingen mat att laga när man har bråttom. Läs hela receptet innan ni börjar, det gjorde inte vi…:) Men, men – sen middag är bättre än ingen alls!

Krustader med löjrom och västerbottensost
100 gram västerbottensost
1 dl creme fraiche
cayennepeppar
krustader

Riv osten och lägg i en kastrull tillsammans med creme fraiche. Värm på låg värme tills osten smält. Rör hela tiden
Vi tog 6 stora krustader, nästa gång kommer jag att ta den mindre varianten. Det blev lite för mastigt. Gott, men mycket:)

Torskrygg med potatiskaka och pepparsås
Ca 8 potatisar
salt, vitpeppar
muskotnöt
hackad gul lök
honung
grädde

Skiva potatisen tunt och lägg ett lager på botten av en bakplåtspappersklädd sockerkaksform. Varva med kryddor, lök och ost. Avsluta med ett lager potatis. Häll över lite honung och grädde.
riven ost, västerbotten+parmesan. Vik över den överblivna delen av pappret. Grädda 1.5-2 timmar, 175 grader. Lägg en tyngd över kakan och låt svalna. Ställ sedan in den i kylen, med tyngden och låt den ligga över natten. Skiva upp och värm den i ugnen innan servering.

Pepparsås
rosé/grön/vit- och svartpeppar
smör
grädde
creme fraiche
grönsaksbuljong
salt

Mortla pepparsorterna, lägg i en kastrull och stek i lite smör. Tillsätt grädde, crempa och lite buljong. Låt bubbla länge. Smaka av med salt.

Torskrygg
Lägg ner torsken i en varm panna med smör. Vrid av värmen och håll koll på den så att den inte blir överstekt.

Lakrits-creme Bruleé
3 st äggulor
1 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
1,5 dl mjölk
0.5 dl strösocker
1-2 tsk lakritspulver

Sätt ugnen på 180 grader. Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret. Lägg ner i en kastrull tillsammans med vaniljstången. Tillsätt grädden, mjölken och lakritspulvret och värm upp.

Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt.
Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.

Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i tre smörade formar. Ställ ner formarna i en form med vatten. Gräddas i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Låt svalna.

Häll över strösocker och bränn med brännaren.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s