Sparrissoppa 2-3 port
250 gram sparris
2,5 schalottenlökar
smör
0.5 dl vitt vin
2.5 dl kycklingbuljong
2.5 dl grädde
salt/svartpeppar
0.5 pressad citron
Skär sparrisen i små bitar och låt koka i saltat vatten 2-3 minuter. Häll av vattnet och låt dunsta av. Stek den hackade löken i lite smör. Häll ner vinet och låt koka någon minut. Häll sedan ner buljong och grädde och låt koka upp. Efter det åker sparrisen ner och det kokar ytterligare 10 minuter. Mixa och smaksätt med salt, peppar och citron.
Grillad kyckling med klyftpotatis och bearnaisesås
Färsk kyckling
Marinad:
olivolja
Cayennepeppar
Sweet chili-sås
soja
worcestershiresås
svartpeppar
Strimla kycklingen och lägg ner den i marinaden. Låt stå några timmar.
Trä sedan på spett och grilla tills de är klara.
Klyftpotatis
Potatis
olivolja
smör
salt
svartpeppar
Skär potatisen i klyftor och lägg ner i ugnsform tillsammans med olja, smör och kryddor. Stek i ugnen, 225 grader ca 40 minuter.
Bearnaisesås
300 gram smör
3 ägggulor
1 kvist dragon
2 små schalottenlökar
4 vitpepparkorn
1/2 msk persilja
1/4 dl rödvinsvinäger
0.5 dl vatten
torkad dragon
Smält smöret och låt svalna. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, hackad persilja, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften. Sila ner i en bunke. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar. Ta bort från plattan då och då så att det inte blir för varmt. Häll sedan sakta ner det smälta smöret, ej det vita i botten, i en fin stråle under vispning. Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra.