En helt vanlig lördag…

Löjromstoast
Bröd, stek i panna
Löjrom
Röd lök, finhackad
Creme fraiche
Dill
Citron

 

Potatis- och jordärtskocksgratäng

Potatis
Jordärtskockor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
4 dl grädde
2 dl mjölk
salt
1 msk citron

Skär potatis och kockor i skivor. Lägg ner i en kastrull tillsammans med hackad lök, pressad vitlök, grädde och mjölk. Låt koka upp under omrörning, sjud sedan ca 20 minuter.

Häll över i en form, salta och pressa över citron. Toppa med riven parmesanost. Gratinera ca 20-30 minuter. Servera med sparris och sallad.

Helstekt fläskfilé

Putsa fileén, krydda med svartpeppar och salt. Stek i pannan tills den är färdig.

Quornfilé
Stek på medelvärme i smör och olja. Krydda med svartpeppar och citronsalt.

Rödvinssås
3 dl rött vin
0.5 dl vatten
3 msk grönsaksfond
2 schalottenlökar
50 g smör
Maizena

Koka upp och låt allt puttra en stund, ej smöret. Sila bort löken. Tillsätt smöret och låt det koka en stund. Red med maizena.

Creme Brulee
3 st äggulor
1 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
1,5 dl mjölk
0.5 dl strösocker

Sätt ugnen på 180 grader. Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret. Lägg ner i en kastrull tillsammans med vaniljstången. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp.

Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt.
Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.

Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i tre smörade formar. Ställ ner formarna i en form med vatten. Gräddas i nedre delen av ugnen, ca 60 minuter. Låt svalna.

Häll över farinsocker+strösocker och bränn med brännaren.

Annons

1 tanke på “En helt vanlig lördag…

  1. Pingback: Nyårsmiddag | ankisgodsaker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s