Löjromstoast
Bröd, stek i panna
Löjrom
Röd lök, finhackad
Creme fraiche
Dill
Citron
Potatis- och jordärtskocksgratäng
Potatis
Jordärtskockor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
4 dl grädde
2 dl mjölk
salt
1 msk citron
Skär potatis och kockor i skivor. Lägg ner i en kastrull tillsammans med hackad lök, pressad vitlök, grädde och mjölk. Låt koka upp under omrörning, sjud sedan ca 20 minuter.
Häll över i en form, salta och pressa över citron. Toppa med riven parmesanost. Gratinera ca 20-30 minuter. Servera med sparris och sallad.
Putsa fileén, krydda med svartpeppar och salt. Stek i pannan tills den är färdig.
Quornfilé
Stek på medelvärme i smör och olja. Krydda med svartpeppar och citronsalt.
Rödvinssås
3 dl rött vin
0.5 dl vatten
3 msk grönsaksfond
2 schalottenlökar
50 g smör
Maizena
Koka upp och låt allt puttra en stund, ej smöret. Sila bort löken. Tillsätt smöret och låt det koka en stund. Red med maizena.
Creme Brulee
3 st äggulor
1 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
1,5 dl mjölk
0.5 dl strösocker
Sätt ugnen på 180 grader. Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret. Lägg ner i en kastrull tillsammans med vaniljstången. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp.
Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt.
Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.
Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i tre smörade formar. Ställ ner formarna i en form med vatten. Gräddas i nedre delen av ugnen, ca 60 minuter. Låt svalna.
Häll över farinsocker+strösocker och bränn med brännaren.
Pingback: Nyårsmiddag | ankisgodsaker