Familjen Janson/Eriksson på besök…

…då bjöds det på tre supergoda rätter, tyckte vi i alla fall:)

Jordärskockssoppa, min nya favoritförrätt. Enkel och fantastisk god. Efter det prövade vi för första gången på att göra torskrygg, det var enklare än vi trodde och resultatet blev kalasbra. Även det blir en ny favvo, snåla inte med såsen! Efterätten var ett väl beprövat recept, vit chokladmousse.


Torskrygg med blomkålspuré, krispiga grönsaker och schalottenlökssky

torskrygg
smör, olivolja
1 stort blomkålshuvud
salt
3 dl grädde
4 msk creme fraiche
gräslök
salt/svartpeppar

Ansa blomkålen, dela den i mindre bitar och låt koka ca 15 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av en stund. Häll ner grädden och låt småputtra några minuter. Mixa och blanda ner crempa, gräslök och kryddor.

Hetta upp en panna och lägg ner smör och olja. Stek torsken några minuter på hög värme med skinnsidan nedåt. Sänk värmen något och vänd på fisken. Fortsätt att steka på båda sidor tills fisken är färdig. Se upp så att du inte översteker den, då blir den torr.

Schalottenlökssky
4.5 msk finhackad schalottenlök
olja
1,5 msk socker
3 dl rött vin
3 dl vatten
1,5 msk japansk soja
3 msk grönsaksfond
1-1.5 msk maizenaredning
1.5 msk smör
salt/peppar

Fräs schalottenlöken i oljan. Häll med sockret och låt det karamelliseras. Häll sedan ner rödvin, vatten, soja och fond. Koka ihop i minst 10 minuter. Red av med maizenaredning, vispa i en smör-klick och smaka av med salt och peppar

Krispiga grönsaker
3 morötter, bitar
1 paket sugarsnaps
1 knippe grön sparris, bitar
1 gul paprika, bitar

Koka morötterna några minuter och häll av vattnet. Stek grönsakerna i smör några minuter.

Vit chokladmousse med passionsfrukt
150 gram vit choklad
2 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl kesella
passionsfrukt

Vispa grädden och smält chokladen försiktigt i mikron. Vispa upp ägget, rör hastigt ner chokladen. Blanda ner den vispade grädden och kesella. Häll ner i formar och sätt in i kylen minst 30 minuter. Garnera med passionsfrukt innan servering.

Annons

1 tanke på “Familjen Janson/Eriksson på besök…

  1. Pingback: Torskrygg med potatis- och jordärtskockspuré | ankisgodsaker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s