Tre-rätters=lyxlördag!

Jordärtskockssoppa
1 schalottenlök
250 gram jordärtskockor
2-3 dl grädde
1.5 dl vitt vin
0.5 msk smör
salt/peppar
mjölk att späda med

Skala och hacka lök och jordärtskockor. Lägg ner kockorna i bunke med vatten och lite citronsaft så att de inte missfärgas. Fräs löken i lite smör. När löken har svettats ett tag utan att få färg, tillsätt jordärtskockorna. Låt dem fräsa med i cirka 5 minuter under omrörning. Häll på det vita vinet och låt sedan koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädden och ev lite mjölk och låta allt sjuda i cirka 5 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Späd med lite mjölk tills den får en bra konsistens.

Stekt kolja med fänkålsrisotto
färsk kolja
smör
Arborioris
vitt vin
schalottenlök
1/2 fänkål
olivolja
grönsaksbujong
salt/vitpeppar/svartpeppar
färskriven pepparrot

Skala och hacka löken och fänkålen. Fräs det mjuk i olivolja utan att det tar färg. (Tjockbottnad kastrull) Vänd ner riset och höj värmen lite. Rör tills riset blandat sig, ca 2-3 min. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt den varma buljongen, lite i taget. Sänk värmen och rör sakta tills all buljong absorberat, tillsätt 1-2 dl till osv. Det tar ca 20 min. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner den färskrivna osten och smaka av med salt och peppar.

Smält smöret i en grillpanna och krydda fisken med salt och peppar. Bryt av den nedersta delen på sparrisen. Bryn fisken 3-4 min på varje sida och lägg i sparrisen på slutet. Toppa risotton med fiks, sparris och pepparrot. Receptet hittade jag i senaste Elle mat&vin.

Creme Brule, 4 port
3 äggulor
1 dl grädde
1.5 dl mjölk
40 g socker
1/2 vaniljstång
1 msk farinsocker
1 msk strösocker

Sätt ugnen på 180 grader. Dela vaniljstången och skrapa ur innehållet med hjälp av lite strösocker och lägg ner i en kastrull. Häll ner grädde och mjölk och låt det bli varmt. Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke och vispa lätt. Häll ner gräddblandningen och vispa. Smöra 4 små formar och häll ner blandningen. Ställ in längst ner i ugnen på en plåt som är fylld med vatten. Grädda ca 35-40 minuter, tills ytan stannat. Låt kallna. Häll över sockret och bränn på dom.

Annons

2 tankar på “Tre-rätters=lyxlördag!

  1. Pingback: Gott Nytt År! | ankisgodsaker

  2. Pingback: Underbara lördag | ankisgodsaker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s