En helkväll i julens tecken på Residensgränd. Jenniefer och jag gav oss på lussebullar, kokoskulor, Rocky road och min nya last från och med nu – fudge. Hur jag ska kunna låta bli dom så fort jag öppnar kylskåpet är ett mysterium för fy tusan vad goda dom blev.
Lussebullar
1 paket jäst
150 gram smör
2-3 paket saffran
5 dl mjölk
1 burk kesella
0.5 tsk salt
2 dl socker
1 ägg
ca 17 dl vetemjöl
Smält smöret och blanda ner mjölk. Värm till 37 grader och blanda ner saffran och kesella. Häll över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt salt, socker och ägg och rör tills det blandat sig. Häll i ca 15 dl av mjölet och tillsätt sedan lite i taget tills degen börjar släppa kanterna. Var noga med att inte ha för mycket mjöl eftersom bullarna då blir torra.
Låt jäsa under bakduk ca 45 min, till dubbel storlek.
Arbeta ihop degen och dela den i 32 delar. Forma bullarna och lägg på bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa ca 30 min till.
Pensla bullarna med ägg och dekorera med russin innan du skjutsar in plåten i ugnen där den ska stanna ca 8 min. (250 grader)
Ät direkt, gärna två på en gång:)
Kokoskulor, ca 20 st
1 dl florsocker
1.5 dl kokos
50 g rumsvarmt smör
0.5 tsk vaniljsocker
100 g blockchoklad
Blanda allt utom chokladen och rulla små kulor. Lägg dem på en tallrik och låt stelna i kylen ca 30 minuter. Smält chokladen i vattenbad och doppa kulorna i den. Låt stelna. Dessa går bra att förvara i frysen.
Rocky road, typ
100 gram choklad
några marshmallows
10 dumlekolor
1-1.5 dl grovt hackade hasselnötter
Smält chokladen i vattenbad och blanda ner resten av ingredienserna. Bred ut på en form och låt stelna innan du delar den i bitar.
Gräddfudge med chokladöverdrag
60-70 st
5 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
0,5 dl ljus sirap
1,5 tsk vaniljsocker
75 gram mörk choklad
Blanda socker, grädde, mjölk och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker löst sig.
Pensla med en fuktig pensel runt kanten på kastrullen för att ta bort ev. sockerkristaller.
När det kokar, sluta röra och låt koka till 115 grader eller tills den håller för trådprov. Ca 20-40 min.
Ta av kastrullen från värmen och låt stå ca 5 min. Lägg ner vaniljsockret och rör kraftigt tills smeten tjocknar och blir glanslös och matt.
Häll smeten i en bakplåtsklädd form (20*20) och släta till ytan. Låt svalna i rumstemperatur.
Smält chokladen i vattenbad och låt svalna. Bred sedan den över fudgen och låt den stelna helt innan du skär den i tärningar. Förvaras i lufttät burk.
Gräddfudge med chokladöverdrag Är ju mumms!
Jaaa, det här var ju helt galet gott. Kom hem för en kvart sedan och har redan lyckats få i mig 10 st. Måste nog gömma burken….
Jag ääääälskar fudge. SKa prova denna!
Gör det! Alternativet är att skynda dig hit, det finns några kvar än…fast inte länge till:)
Haha, såg detta först nu och antar att de är slut nu:-(