Lakritskola

Häromdagen hände något riktigt oväntat. Jag – som inte gillar julen särskilt mycket har helt plötsligt en massa julstämning. Jag längtar efter snö, vill köpa julprylar, längtar efter en julgran och hör och häpna, kan t.o.m tänka mig att köpa julgardiner!!?? Ärligt talat så var det rätt många år sen jag kände den känslan så jag välkomnar den med öppna armar. Det är ju faktiskt rätt mysigt. Det måste självklart firas och det gör jag genom att börja göra julgodis:) Lakritskola blev först ut. Receptet har jag hittat i Johanna Westmans bok om julgodis.

Ca 60 st:
1/2 påse turkisk peppar (minst)
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
2 tsk smör

200 gram mörk choklad
havssalt/strössel

Klä en form (20*20) med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel. Lägg sedan ner dom i en kastrull tillsammans med grädde, socker, sirap och kakao. Koka upp under omrörning och låt sedan smeten koka kraftigt tills termometern visar 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. (ca 15 min i en vid gryta). Se upp så att du inte kokar för länge. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Låt kolan stelna.

Smält chokladen i vattenbad och låt svalna.

Skär eller klipp kolan i bitar och doppa i den smälta chokladen. Strö över havssalt eller strössel innan chokladen stelnar.

Annons

2 tankar på “Lakritskola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s