Lax med rotfrukter och hjortronsås

I somras var jag på en ny restaurang på Norderön, Tivars gård. Det var verkligen en upplevelse med otroligt trevliga ägare, fantastisk mat och gott vin. Dom tillverkar det mesta själva och bara det är ju helt grymt. Åk dit om du är i närheten av Östersund, det är det värt! Jag åt bl.a. en hjortronsås som jag har varit sugen på att testa så idag slog jag till. Här kommer receptet på min söndagsmiddag.

Färsk laxfilé
salt/vitpeppar
smör, rapsolja
blandade morötter
sockerärtor
citronskal
pumpakärnor
2 dl creme fraiche
2 dl hjortron
lite honung
salt

Mixa hjortron och blanda ner creme fraiche, honung och lite salt. Ställ in i kylen så att den får gotta till sig.
Stek den kryddade laxen i olja och smör så att den får finfin färg. (Stek ev färdigt den i ugnen, varmluft: 175 grader) Se till att den inte blir torr.
Koka de delade morötterna tills de är mjuka, häll ner sockerärtorna och låt de koka med några minuter.
Gör strimlor av citronskalet och låt koka i saltat vatten någon minut. Ta upp dom och lägg över de kokta grönsakerna tillsammans med rostade pumpakärnor. Servera med lax och sås. Höstiga söndag!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s