Fiskgryta

Kvalitetshäng på Frösön hos Eriksson/Janson med ett supergäng! Värdparet stod för förrätt, jag för huvudrätt och Jojo för efterrätt.
Tack Anna, Andreas, Felix, Jojo, Martin och Uffe för en underbar kväll!

Fiskgryta:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 kålrot
1 palsternacka
3 potatisar
timjan
curry
0.5-1 dl socker
3 dl vitt vin
3 msk fiskfond
1 burk krossade tomater
2 liter vatten
färsk timjan
lax
torsk

Aioli:
Hellmann´s majonäs
pressad vitlök

Hacka rotfrukterna i bitar och stek i olja tillsammans med curry och timjan tills de blir mjuka. Häll över socker och rör tills det blir karamelliserat. (Ljusbrunt och segt). Häll ner vinet och låt puttra tills hälften försvunnit. Häll över allt i en stor kastrull och tillsätt vatten, fond och tomater. Låt småkoka tills rotfrukterna är färdiga. Låt gärna stå över natten. Blanda ner fisken strax innan servering. Koka tills den är färdig. Servera med timjan, aioli, bröd och vitt vin.

Jag köpte ett fantastiskt vin som jag bara måste tipsa om. Visserligen var det ett rött vin men det funkade fint det med. Man kan ju ta ett glas före eller efter fiskgrytan… Det passade väldigt bra till Jojos lingonkolapaj. Det receptet måste jag tigga till mig förresten, oväntat gott med lingon eller vinbär eller vad det nu var:)

Annons

2 tankar på “Fiskgryta

  1. Aha, du menar det här receptet: Bränn pajdegen, misslyckas med att koka ihop kolan, använd dina bästa, största, finaste, frysta, kärleksfullt handplockade lingon som folk misstar för vinbär?

    Servera med köpt glass eller turkisk yoghurt blandad med vispgrädde och vanilj till….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s