Arbetslagsmiddag

Om en vecka börjar jag mitt nya jobb – spännande:) Jag kommer verkligen att sakna mina gamla kollegor på Lillsjö:( Igår träffade jag iaf några av dom när vi firade Inger som gått i pension. Firade gjorde vi med mat och dryck, mycket mat och dryck…Fisken måste ni bara göra, den var goooooood.

Bocconcini med koriander och chili
250 gram bocconcini (mini-mozzarella)
1 tsk torkade chiliflingor
hackad koriander
2 msk god olivolja

Låt mozzarellan rinna av och lägg den i en skål. Strö över koriander och chili. Ringla över olivoljan och blanda väl. Låt stå i kylen minst en timma. Serveras rumstempererad med tandpetare.

Marinerade pilgrimsmusslor
12 pilgrimsmusslor
1 röd chili, hackad.
1 lime, skal och saft
färsk koriander
1 msk olivolja
salt

Lägg musslorna på ett fat och häll över marinaden. Vänd musslorna så att alla blir täckta. Hetta upp en panna och stek på hög värme ca 1 minut på varje sida. Ringla över marinaden och servera genast.

Parmesanflarn

100 gram riven parmesanost

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut små högar av osten på bakplåtspapper, ej för nära varandra. Platta ut högarna med en sked. Grädda ca 5 minuter. Låt flarnen svalan något på plåten innan du lägger dom på ett galler där de får svalna helt.

Lax Walewska, typ
4 port:
ca 600 g laxfilé
citronsaft (ca en halv citron)
1.5 dl torrt vitt vin
1.5 dl stark fiskbuljong
1 msk mjukt smör
1 msk mjöl
5 dl vispgrädde
ca 100 g nyriven parmesan
1 äggula
2 msk smör
salt

Duchessepotatis:
12 st medelstora potatisar av mjölig sort
2-3 msk smör
2 st äggulor
ca 1 tsk salt
en gnutta muskot

Garnering:
färsk grön sparris
färska champinjoner

Koka potatisen och pressa den. Blanda ner smör, äggulor och kryddor. Fyll moset i en spritspåse och spritsa moset runt kanten av ett ugnssäkert stort fat eller en plåt.

Tillaga laxen i ugnen, 175 grader. (ca 20 min)

Sätt ugnen på grill 275 grader. Förgratinera det spritsade moset så det får lite färg.

Koka ihop vinet och buljongen så att hälften försvinner. Blanda mjukt smör och mjöl till en jämn smet. Klicka i smeten i buljongen under vispning och tillsätt 3-4 deciliter av grädden. Koka kraftigt under vispning till en ganska tjock sås. Vispa upp resten av grädden. Tag såsen från värmen och vispa i parmesan, äggulan och 1-2 msk smör. Smaka av med salt och citronsaft. Vänd slutligen ner den vispade grädden i såsen.

Lägg laxen i mitten på fatet med potatismoset och häll över såsen. Ställ in det hela i ugnen under ständig uppsikt tills såsen potatisen får fin färg.

Dekorera med stekt sparris, stekta champinjoner.

Polkagrispaj
Pajdeg:
20 st småkakor med chokladsmak
2 msk kakao
25 g smält smör
Polkagrädde:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff, 213 gram
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering
Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten

Blanda kakor, kakao och smör i en matberedare. Tryck ut det i en pajform med löstagbara kanter och ställ in i 
frysen.

Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja efter smak. Det ska bli lite klumpigt. Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.

Krossa polkagrisarna och blanda ner i den större mängden kräm. Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen ovanpå pajskalet.

Ta resten av grädden och blanda i några droppar karamellfärg. Klicka ut den röda krämen över den vita i formen.

Ställ in formen i frysen, minst 5 timmar. Ta fram den i 10-15 minuter före servering och dekorera med polkagrisar.

Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.

Servera såsen varm eller kall till pajen.

Receptinspiration: 500 smårätter av Susannah Blake och http://www.recept.nu

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s